Moje oblíbené vegetariánské recepty

Salát s avokádem – jedno avokádo mám v lednici skoro pořád. Vybírejte to, které je na omak alespoň trochu měkké.

Moje oblíbené vegetariánské recepty
Salát s avokádem – jedno avokádo mám v lednici skoro pořád. Vybírejte to, které je na omak alespoň trochu měkké.

Avokádo, řapíkatý celer, rajčata a papriky nakrájejte na kousky a smíchejte s rukolou. Pokapejte konopným olejem, trochou citrónu a posypejte sezamovými semínky (lze použít i gomasio). Sýr cottage smíchejte s jednou lžící starodávné semínkové hořčice a podávejte jako dresink k salátu.

Špagety Sofie – jsou pojmenované podle Sofie Loren, která o podobném jídle kdesi vyprávěla, a já si ho upravila podle svého. Když se u nás doma pronese Sofie, každý ví, co dostane na talíř :-).

Pro dvě osoby zpěníme na olivovém oleji jednu fialovou cibuli nakrájenou na půlkroužky. Přidáme plátky ze 4 stroužků česneku. Orestujeme a vypneme plamen. Na pánev hodíme hrst nakrájených cherry nebo divokých rajčátek a přidáme i pár naložených kvítků kaparů. Osolíme a přidáme nasekanou čerstvou petrželovou nať. Podáváme s uvařenými celozrnnými špaldovými špagetami a strouhaným parmezánem.

Semínkovooříšková snídaně – snídaně, kterou si můžete předpřipravit už večer. Večer namočte v mističce směs semínek a oříšků. Přidejte i trochu sušeného ovoce. Ráno vodu slijte a rozmixujte do hladka. Navrch můžete použít rozmixovaný banán s avokádem a karobem nebo kakaem.

Pečená zelenina – tu dělám většinou, když dorazí návštěva. Chutná každému. Nezapomeňte ji udělat s dostatečným předstihem, aby stihla pěkně zkaramelizovat.

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nakrájíte na kolečka/kousky a dáte péci do trouby na 180 °C. K zelenině přidejte několik střiků olivového oleje. Po 15 minutách přidejte ostatní zeleninu: na kousky nakrájený lilek, cuketu, papriky a fenykl. Přidat můžete i cibuli nakrájenou na měsíčky a plátky česneku. Osolte bylinkovou solí. Pečeme do té doby, než je zelenina na pohled krásně upečená :-). Trvá to celé asi půl hodiny. Nechte ve vypnuté troubě ještě dojít. Před podáváním směs posypte čerstvou petrželkou. Takto připravená zelenina je skvělá s kuskusem, quinoou nebo bulgurem. Jako dresink můžete použít bílý jogurt.

Moje občasná ranní trojkombinace

Někdy mám chuť hned po ránu pro sebe udělat maximum. A tak si dám během dopoledne tyto 3 nápoje:

  1. Rozmíchám lžíci melasy ve sklenici vlažné vody a přidám šťávu z poloviny citrónu (tohle mě naučila právě Zuzka Švédová). Mimo jiné je to skvělý zdroj železa a vitamínu C.
  2. Den předem si namočím 100 g máku v půl litru vody. Ráno pak sliji, naliji novou vodu a řádně rozmixuji. Scedím a osladím lžící medu. Parádní zdroj vápníku.
  3. Uvařím si čaj hojicha – pražený zelený čaj téměř bez kofeinu, nebo rooibos. Oba čaje obsahují spoustu minerální látek, vitamínů i antioxidantů.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné