Letní salátování

K neodmyslitelným letním pokrmům patří s jistotou čerstvý salát. Nemusíte se přitom omezovat jen na klasický „šopák“, naopak – k zelenině můžete jako další surovinu zkusit luštěniny, obiloviny, těstoviny, rýži či různé druhy sýrů, koření, olejnatých semen a bylin. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si letní salátování naplno.

Letní salátování

Obiloviny

Uvařené obiloviny jsou skvělým salátovým doplňkem. Větší tvrdá zrna, jako je špalda, jednozrnka, dvouzrnka či červená pšenice, je dobré přes noc namočit. Zkrátíte tím dobu varu na 30–40 min. Po této době jsou zrnka příjemně křupavá a chuťově i vizuálně vhodně doplní salátovou směs zeleniny. Naopak zrna drobná či již předem opracovaná, jako je kernotto, bulgur či quinoa, jsou hotová velmi rychle a po vychladnutí je můžete rovnou využít. Mým favoritem je quinoa salát, je rychlý, snadný a díky quinoe vás obohatí o cenné živiny. Navíc je quinoa velmi lehká, dobře stravitelná a bezlepková.

Luštěniny

Luštěniny v salátu jsou chuťově vynikající kombinace. Využijte čočku, cizrnu, mungo, adzuki a nebo jako my v následujícím receptu – fazole. Vysoký obsah bílkovin v luštěninách pozvedne nutriční hodnotu salátu a získáte tím plnohodnotný pokrm.

Ořechy a semínka

Ořechy a semena jsou tou nejcennější částí z celé rostliny. Obsahují cenné vzácné kyseliny, minerální látky jako zinek či vápník a další živiny. Opražte si na sucho semena slunečnice, dýně, lnu či sezamu a doplňte lískovými, vlašskými či kešu ořechy. Salát vám chuťově výtečně doplní a získáte tím živinami nabitý pokrm.

Vybírejte kvalitní oleje

Každý olej je zcela jedinečný. Dopřejte si proto pestrost. Vybírejte oleje za studena lisované, uchovávané ideálně v tmavém skle. Vždy je skladujte na temném a chladném místě. Kvalitní oleje jsou velmi nestabilní a rychle se kazí. Zkuste netradiční oleje, jako je lněný, konopný či dýňový. První dva zmiňované jsou ideálním zdrojem omega 3 mastných kyselin.

Byliny a koření

Celkovou konečnou vůni a chuť dodávají salátu použité byliny a koření. Pokud máte to štěstí a máte vlastní bylinkový záhon s bazalkou, mátou, orgánem, šalvějí, tymiánem a dalšími skvosty, užívejte si je plnými doušky. Pokud využíváte byliny a koření sušené kupované, vybírejte ty v kvalitě bio. Máte jistotu, že rostlinky nebyly chemicky ošetřeny ani preventivně ozařovány a zachovaly si tak své jedinečné účinky, vůni i chuť.

Recepty

Fazolový salát s česnekovým dresinkem
Počet porcí: 4, Doba přípravy: 15 min

  • 1 plechovka Fazole červené Rossi BIOLINIE
  • 1 červená cibule
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • hrst čerstvého koriandru
  • list hlávkového salátu na ozdobení

dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • 1 lžíce konopného oleje
  • sůl, pepř

Zeleninu omyjeme. Rajčata, okurku a papriku rozkrájíme na kostičky, koriandr a cibuli nasekáme na jemno. V misce smícháme pokrájenou zeleninu, červené fazole a koriandr.

Příprava dresinku: Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme šťávu z vymačkaného citronu, oleje, sůl, pepř a promícháme.

Na závěr přelijeme připraveným dresinkem, vše důkladně promícháme a necháme uležet.

Při servírování salát ozdobíme listy hlávkového salátu.

Quinoa salát
Počet porcí: 8, Doby přípravy: 20 minut  
  • 1 ¼ hrnek quinoy BIOHARMONIE
  • 3 hrnky vody
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky soli
  • 1 salátová okurka
  • 2 rajčata
  • 1 hrnek sterilované nebo mražené kukuřice BIOLINIE
  • 1 hrnek sterilovaného nebo mraženého hrášku BIOLINIE
  • 1 jarní cibulka
  • čerstvá petrželová nať a máta
  • 1 avokádo (očištěné a nakrájené na kousky

  • Dresink:
  • šťáva z 1 limetky
  • ½ lžičky soli
  • mletý černý pepř – špetka
  • špetka chilli koření

Quinou propláchněte a uvařte v osolené vodě s česnekem v poměru 1 : 2, quinoa : voda. Po 15 minutách bude quinoa měkká. Quinou sceďte a nechte zchladnout. Zeleninu a avokádo očistěte, nakrájejte na drobno (mraženou zeleninu lehce povařte) a smíchejte ve velké míse. Přidejte zchladlou quinou a promíchejte. Dresink připravte zvlášť v malé misce. Nechte chvíli odležet. Podávejte přelité dresinkem a ozdobené proužky avokáda.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné