KVĚT ČERNÉHO BEZU

V souvislosti s využitím květu černého bezu v kuchyni se určitě většině z vás vybaví sirup, limonáda a kosmatice. Zkoušeli jste ale všechny tři dobroty doma připravit? Letos se do toho určitě pusťte! Bezový květ totiž v sobě skrývá velkou sílu a spoustu chuti. Z vlastní zkušenosti vím, že sirup a limonáda chutná všem. U specifické chuti kosmatic jsem vypozorovala poměr 50 : 50.

KVĚT ČERNÉHO BEZU

Květ obsahuje vitamíny P a C, které udržují naše cévy pevné a pružné, proto ho užíváme při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech. Květ černého bezu se těší velkému respektu v lidovém léčitelství, neboť se osvědčil v léčbě nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin apod. Stimuluje pocení, usnadňuje vykašlávání a je močopudný. Takže ať už vyzkoušíte níže uvedené recepty, či nikoliv, rozhodně se vyplatí si květy nasušit alespoň na čaj. Zbystřit by měli také všichni ti, kteří trpí alergiemi. Pravidelně popíjený čaj z květu černého bezu od začátku roku do začátku pylové sezóny prý výrazně pomáhá od projevů alergie.

Ať už na čaj nebo do receptů sbíráme vždy ne úplně rozvinutá květenství. Je to proto, aby nám neopadal při sběru nebo při případném sušení všechen pyl. Usušené květy by si měly ponechat svou bíložlutou barvu. Kdo má alergickou reakci, nechť se připraví při sběru na časté kýchání. Osobně květy nikdy neomývám, jednak bych je zbavila velké části pylu a jednak to podle imunologů není třeba, pokud je sbíráme v místech, která nejsou znečištěna. Vyhněte se blízkosti silnic i stříkaných polí. Ideální jsou kraje lesů a luk.

Bezový sirup

20 květů bezu černého

2 chemicky neošetřené biocitróny

2 l vody

2 kg cukru

80 g kyseliny citrónové

trocha slivovice na vypláchnutí lahví

Květy černého bezu vložte do velké nádoby spolu s nakrájenými a jader zbavenými citróny (včetně kůry). Nechte 24 hodin louhovat. Poté důkladně vymačkejte přes plenu do hrnce, záležet si dejte hlavně na citrónech, přisypte cukr a přiveďte těsně k varu. Míchejte, než se všechen cukr rozpustí. Ještě horký nalévejte do čistých, slivovicí vypláchnutých lahví. Víčko také otřete slivovicí. Slivovice zde funguje jako dezinfekce. Můžete klidně použít i jiný vysokoprocentní alkohol.

Bezová perlivá limonáda

10 květů bezu černého

1 chemicky neošetřený biocitrón

4 l vody

500 g cukru

Vodu převařte a pak do ní přidejte všechny ingredience (citrón nakrájejte na kolečka i se slupkou, vyndejte pouze pecky). Dejte do 5litrové sklenice. Tu nechte stát týden na sluníčku za oknem. Každý den obsah promíchejte. Po týdnu slijte přeceděný obsah do lahví a nechte uležet ještě pár dní v chladu. Podávejte s ledem a citrónem.

Kosmatice

10 květů černého bezu

50 g hladké pšeničné mouky

50 g celozrnné, jemně mleté špaldové mouky

2 vejce

200 ml mléka

slunečnicový olej na smažení

sůl

Všechny ingredience kromě květů smíchejte, až vznikne hladké těstíčko. Připravte si pánev a na ní rozpalte olej. Květy bezu postupně berte za stopku a namáčejte v těstíčku. Ihned smažte. Jakmile je jedna strana hotová, odstřihněte stopku, otočte a krátce osmažte ještě z druhé strany. Nechte okapat na savém ubrousku a podávejte buď na slano s domácí tatarskou omáčkou, nebo na sladko s medem a skořicí. Slanou verzi můžete odlehčit zeleninovým salátem a sladkou nakrájeným ovocem.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné