Královna luštěnin - cizrna beraní

Cizrna beraní neboli římský hrách je luštěnina příbuzná hrachu. Nejedná se o plodinu tradičně u nás pěstovanou. Pochází z oblasti Středního východu, kde se s ní setkáváme dodnes. V posledních letech si cizrna dobývá místo i v české kuchyni. Protože doma nevaříme maso, pravidelně cizrnu využívám k doplnění živin našeho jídelníčku. Dcera miluje cizrnu na paprice s domácím špaldovým knedlíkem, já si ji nejvíc vychutnám v podobě tradiční pomazánky – hummusu či v marockém salátu se zeleninou a balkánským sýrem (viz recept níže).

Královna luštěnin - cizrna beraní

Královna luštěnin

Cizrnu můžeme nazvat „královnou mezi luštěninami“. Vzhledem ke svému vysokému obsahu bílkovin patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek, nejvíce železa, vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Velké množství vlákniny v cizrně působí jako prevence zácpy a především tzv. civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob přes obezitu až po rakovinu tlustého střeva).

Vaření s mořskou řasou či bylinami proti nadýmání

Přestože je cizrna v porovnání s ostatními luštěninami mnohem lépe stravitelná a neobsahuje tolik nadýmavých látek, je i u ní důležité namáčení před samotným vařením (ideálně přes noc). Namáčecí voda se poté slije a k vaření se použije čerstvá. Tak se zbavíme nadýmavých látek, cizrna získá lepší stravitelnost i lepší chuť. Pro ještě lepší stravitelnost se doporučuje přidat při vaření k cizrně kousek mořské řasy (například kombu) nebo majoránky či saturejky. Pro samotné vaření je nejlepší použít tlakový hrnec, kde ji stačí vařit asi 50–60 minut. Cizrna tímto způsobem získá jedinečnou máslovou konzistenci. V normálním hrnci se doba vaření prodlouží až na 1,5–2 hodny. Solíme až před koncem varu, aby cizrna opět neztvrdla.

Základ asijské kuchyně

Chuť cizrny připomíná oříšky či jedlé kaštany. Uvařená zrna skýtají neomezené možnosti kulinářských úprav. Jsou základem pro asijské pokrmy typu „kari“, husté indické polévky, exotické, silně kořeněné masovo-zeleninové směsi či zeleninové saláty. Po rozmixování vznikne skvělá hmota na pomazánky, omáčky a krémové polévky. Nejznámější orientální pokrmy jako „falafel“ (fritované kuličky z cizrny) nebo „hummus“ (cizrnová pomazánka s citrónovou šťávou, česnekem, sezamovým máslem Tahini, sojovou omáčkou a zázvorem) mají i u nás mnoho milovníků.

Plodina veganů a vegetariánů

Pro všechny odpůrce masa nabízí cizrna mnoho variant. Její vysoký bílkovinný podíl vhodně doplňuje bezmasý jídelníček a chuťově zpestřuje vegetariánské pokrmy. Po uvaření a částečném rozmixování je dokonalou surovinou na přípravu bezmasých karbanátků, placiček, sekané a šťavnatých indických kuliček tzv. koft.

Luštěnina pro speciální diety

Cizrna patří stejně jako ostatní luštěniny k přirozeně bezlepkovým potravinám. Je proto vhodná i pro celiaky. Díky svému nízkému glykemickému indexu si ji do svého jídelníčku mohou zařadit i lidé s cukrovkou. A doporučována bývá také při redukčních dietách.

Plodina mateřství

V antické době byla cizrna často používána pro léčebné účely, věřilo se, že její konzumací je možné zvyšovat mužskou plodnost, podpořit tvorbu mateřského mléka či upravit menstruační cyklus. Díky významnému obsahu kyseliny listové bývá doporučována těhotným ženám pro správný vývin miminka. Pro tyto své účinky byla cizrna často spojována s Venuší (římskou bohyní krásy, lásky a mateřství).

Recept: Marocký cizrnový salát

Rychlý a snadný recept, ideální na zahradní party k posezení s přáteli. Kombinace cizrny s pečenou zeleninou a lehce nakyslým dresinkem s bylinami je absolutně dokonalá.

Doba přípravy: 40 min + 1 hod vaření cizrny, počet porcí 4 Suroviny:
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • pepř a sůl
  • 500 g Cizrny BIOHARMONIE nebo 2x 400 g konzervované Cizrny BIOLINIE, bez nálevu
  • 100 g balkánského sýra, nadrobeného na menší kousky
Na zálivku:
  • 5 lžic olivového oleje BIOLINIE
  • šťávu z půlky citrónu
  • 3 lžíce posekaných čerstvých bylinek  (například pažitky, koriandru, petržele a máty)
  • sůl a pepř na dochucení

Pokud použijete suchou cizrnu, předem si ji přes noc namočte a vařte asi 50–60 minut v tlakovém hrnci do úplného změknutí. Nebo si připravte sterilovanou cizrnu.

Předehřejte troubu na 220 ˚C. Zeleninu nakrájejte na kostičky, cherry rajčátka rozpulte. Vložte do pekáčku, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, opepřete, osolte a pořádně promíchejte. Zeleninu pečte asi 30 minut. Měla by být měkká, zlatavá, ale stále ještě lehce křupavá.Smíchejte suroviny na zálivku. Ve větší míse promíchejte zeleninu, cizrnu se zálivkou. Dochuťte případně ještě solí a pepřem. Na závěr posypte balkánským sýrem. Podávejte s čerstvou ciabattou.

Salát chutná výborně teplý i studený.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné