Kočky snědly kroupy a koťata jáhly, po peci se táhly…

Tuto říkanku znám od malička, ale nikdy jsem moc netušila, co to ty jáhly jsou. Jáhly vstoupily do mého jídelníčku až někdy před deseti lety, kdy jsem se začala zajímat o zdravou výživu. Dnes jsou nedílnou součástí mého vaření a jsem moc ráda, že chutnají celé rodině.

Kočky snědly kroupy a koťata jáhly, po peci se táhly…

Tuto říkanku znám od malička, ale nikdy jsem moc netušila, co to ty jáhly jsou. Jáhly vstoupily do mého jídelníčku až někdy před deseti lety, kdy jsem se začala zajímat o zdravou výživu. Dnes jsou nedílnou součástí mého vaření a jsem moc ráda, že chutnají celé rodině.

 
Plodina starých Slovanů

Jáhly vznikají odstraněním svrchní slupky obilniny zvané proso. Loupáním vzniknou drobné žluté kuličky plné živin důležitých pro lidský organizmus. Proso je vedle pšenice a ječmene nejstarší kulturní plodinou. Doložené údaje o pěstování prosa pocházejí z Číny a datují se do doby kolem roku 7000 před naším letopočtem. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů.

Vybírejte kvalitní bio jáhly

Než se rozhodnete k přípravě některého z jahelných pokrmů, nejprve dobře vyberte kvalitní jáhly. Doporučuji ty v kvalitě bio a co nejčerstvější, rozhodně ne po uplynutí minimální doby trvanlivosti. U kvalitních čerstvých jáhel máte jistotu, že vás jejich chuť nezklame. Naopak jáhly staré, žluklé, neurčitého původu vás mohou nemile překvapit nepříjemnou nahořklou chutí a tvrdostí.

 
Základní příprava

Na přípravu jsou jáhly jednoduché a pokrmy z nich velice chutné. Po propláchnutí jáhly několikrát spařte vroucí vodou a přidejte k 1 dílu jáhel 2 díly vody, osolte a vařte na mírném plameni. Doba vaření je asi 15 minut, poté se nechají ještě asi 10 minut dojít. V případě kaše se poměr vody zvyšuje na 4–5 dílů.

Široké kuchyňské využití

Jáhly jsou skvělou přílohou k masu, zelenině, omáčkám nebo jako surovina na rizoto, placičky, nákypy, zapékané zeleninové, masové či houbové pokrmy. Velmi dobře se kombinují například s čočkou nebo brambory třeba jako jahelnobramborové šťouchance na cibulce. Jsou ideální zavářkou do polévky – buď samotné, nebo v podobě nočků. Připravíte z nich výživnou jahelnou kaši, která posilní nejen malé děti, ale i dospělé. A sladkým dezertem na závěr může být třeba jahelník s ovocem a rozinkami, zdobený kysanou smetanou a javorovým sirupem, kterému neodolá žádný mlsoun.

Velkou výhodou jáhel je i jejich přirozená bezlepkovost, takže pokrmy z nich jsou vhodné i pro celiaky a jedince s alergií na lepek.

Pro děti i těhotné

Díky svému bohatému nutričnímu složení se jáhly doporučují pro sportovce, děti, rekonvalescenty či jedince trpící různými alergiemi. Patří mezi nejméně alergizující plodiny, nezatěžují trávicí systém, a jsou proto vhodné i do prvních příkrmů pro batolata. Představují vynikající zdroj železa, což ocení zejména lidé trpící chudokrevností a těhotné ženy.

Na dobré nervy a správné trávení

Jáhly obsahují velké množství vitamínů skupiny B, hořčíku a fosforu, které pomáhají, aby správně fungoval náš nervový systém. Podle staré východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích.

Recept:

Houbový jahelník

Počet porcí: 4, doba přípravy 60 min

Ingredience:

  • 300 g jáhel
  • 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • 4 rohlíky,
  • 1/4 l mléka,
  • 2 vejce
  • pepř, kmín, zázvor, majoránka, česnek, sůl

Příprava:

Jáhly propláchněte a několikrát spařte vroucí vodou. Čisté jáhly uvařte ve vodě (poměr 1 : 2) do měkka (asi 15 min). Mezitím si připravte houby. Čerstvé houby nakrájejte a poduste na cibulce. Sušené houby namočte přes noc do vlažné vody a pak poduste. Rohlíky nakrájejte a namočte do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promíchejte, přidejte vejce a ochuťte kořením. Směs vložte do vymazané zapékací mísy, povrch urovnejte a v horké troubě pečte do zlatova asi 30 min. Hotový jahelník můžete posypat sýrem a podávat se zeleným salátem nebo pickles. Chutná i za studena.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné