Jednozrnka – obilí našich předků

Jednozrnka pro mě donedávna nebyla ničím jiným než pytlíkem zrní. Tak jsem se začala pídit, o co se vlastně jedná a proč bych ji měla ochutnat. Při hledání informací o jednozrnce mě zaujalo, že se jedná o vůbec první obilovinu v historii, kterou lidé cíleně pěstovali už v mladší době kamenné! Představte si asi dobu kolem období 7 000 let před naším letopočtem. Pravěcí lidé přestávají být jen lovci a sběrači a začínají s prvními zemědělskými pracemi. Obdělávání polí i sklizeň byly spojeny s nejrůznějšími rituály a byly důležitou celospolečenskou událostí. Zrní se mlelo a připravovaly se z něj různé kaše, placky a polévky.

Jednozrnka – obilí našich předků

Jak ji využijete v kuchyni

Můj první recept z jednozrnky, který jsem zkoušela, byla hustá zeleninová polévka typu minestrone. Je tak jednoduchá, že se povede každému, a tak dobrá, že si ji budete chtít příště připravit znova. Po tomto úspěchu jsem začala experimentovat a zkusila pilaf z jednozrnky, rizoto a saláty nejrůznějších kombinací. Základem je jednozrnku pořádně uvařit. Vaří se v osolené vodě, po 30 minutách je zrno křupavé, po 60 minutách rozvařené a vhodné do pomazánek a nákypů.

Vlastnosti jednozrnky

Jednozrnka, stejně jako například známá pšenice špalda, patří mezi původní, tzv. pluchaté obiloviny. Plucha zrna chrání před kontaminací, chorobami a znečištěným prostředím. Jednozrnka se vyznačuje vyšším obsahem bílkovin, vlákniny a minerálních látek než klasická pšenice. Navíc má příjemnou oříškovou chuť a její zrno má jemnější a chutnější strukturu. Jednozrnka nebyla nikdy geneticky šlechtěna a zachovala si své původní přirozené složení. Proto bývá velmi dobře stravitelná i pro alergické jedince. Mnoho lidí alergických na pšenici nemá s konzumací jednozrnky problém a může ji používat jako zdravou alternativu.

Jednozrnka od pana Jiráska

Jedním z pěstitelů pšenice jednozrnky v České republice je pan Jirásek, který hospodaří se svojí rodinou na statku Tilia v Radešově ve východních Čechách. Příběh pana Jiráska je jedinečný, osobitý a vzácný. Vystudovaný agronom se na základě vlastní negativní zkušenosti s konvenčním zemědělstvím a potravinami v něm vyprodukovanými rozhodl, že začne hospodařit „jinak“. Několik let si pro svůj záměr připravoval půdu. Postupně získal pozemky v dnešní rozloze 100 ha, na kterých začal v roce 2005 ekologicky pěstovat první obiloviny. Vyznává motto: produkovat méně, ale kvalitněji. Jeho produkce není srovnatelná s potravinářským průmyslem. Namísto supermoderních měřících technologií využívá svůj cit a zkušenost. To je i důvod, proč se pustil do pěstování této jedinečné obiloviny a zapojil se do projektu NAŠE BIOFARMA (www.nasebiofarma.cz).

Polévka minestrone z jednozrnky

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • 1 střední nakrájená červená cibule
  • 2 střední mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 celerový stvol nakrájený na kostičky
  • 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu nebo ¼ čajové lžičky sušeného
  • pepř a sůl
  • 1 plechovka Rajčata sekaná BIOLINIE
  • 1 šálek uvařené jednozrnky NAŠE BIOFARMA
  • 1 větší cuketa nakrájená na kousky
  • 1 plechovka Cizrna BIOLINIE
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • strouhaný parmezán na posypání
  • 7 šálků vody nebo vývaru
  • petrželka na ozdobení
  • citronová šťáva na dochucení
Postup:

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli, mrkev, celer, rozmarýn, 1 ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře. Za občasného míchaní orestujte, dokud cibulka nezezlátne, asi 5–8 minut. Vložte rajčata, povařte chvilku, dokud se část vody nevypaří. Přidejte uvařenou jednozrnku, cuketu, cizrnu, 7 šálků vody nebo vývaru a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte, dokud není zelenina měkká, asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, česnekem, citronovou šťávou a promíchejte. Podávejte posypané parmezánem, případně pokapané olejem a ozdobené petrželkou.

Letní salát z jednozrnky

  • 500 g pšenice jednozrnky NAŠE BIOFARMA
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce vinného octa
  • sůl na dochucení
  • pepř na dochucení
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 nasekané červené cibule
  • 3/4 šálku rozpůlených cherry rajčátek
  • 2 malé nakrájené okurky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 2 polévkové lžíce kaparů
  • 20 černých nakrájených oliv
  • rozdrobený sýr feta na posypání

Namočte dvouzrnku asi na 30–60 minut a mezitím připravte zeleninu, dvouzrnku slijte a vařte v nové vodě pod pokličkou asi 30 minut. Slijte a propláchněte studenou vodou. Ve velké míse smíchejte olej, ocet, byliny, koření a zeleninu. Jemně smíchejte s uvařenou dvouzrnkou, dokud není vše dokonale smíchané. Nechte minimálně hodinu vychladnout. Podávejte posypané sýrem feta.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné