Jarní strava - bio tipy

Jaro od pradávna představovalo čas nových začátků, probouzení, očisty a půstů. I v současné době se v jarních obdobích často pouštíme do změn svých stravovacích návyků a do detoxikačních diet. Vyzkoušejte naše tipy pro úpravu vašeho jarního jídelníčku a užívejte jaro plnými doušky. Nedělejte příliš velké změny najednou, i malé kroky mohou mít zásadní význam.

Jarní strava - bio tipy

1. Dopřejte si lehčí přílohy

Jako přílohu vyzkoušejte lehký kuskus, bulgur či polentu. Jsou rychle hotové, výborně stravitelné a chutnají i dětem.

2. Nebojte se luštěnin

Jsou výborným zdrojem bílkovin a základem mnoha výtečných polévek a salátů. Zkuste třeba jednoduchou čočkovou polévku či pomazánku. Červená loupaná čočka je velmi dobře stravitelná a můžete ji zařadit do jídelníčku i pro malé děti.

3. Odlehčete svému zažívacímu systému

Zařazujte pravidelně do své stravy potraviny bez lepku – pohanku, jáhly, rýži či quinou. Příjemně vám zpestří jídelníček.

4. Místo mléka zkuste obilné nápoje

Neobsahují mléčnou bílkovinu, nezahleňují ani nepřekyselují organizmus. Využijete je skvěle na koktejly, pudinky, krémy i kašičky pro děti, nebo jen tak na osvěžení.

5. Dobijte se energií

Připravte si koktejl z ovesných vloček, ovoce a obilninového nápoje. Příprava vám zabere pár minut a výsledek je perfektní.

6. Pusťte se do klíčení

Mladé klíčky a výhonky jsou vitamínová bomba. Klíčit můžete například mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte na váš talíř s hotovým pokrmem či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé.

7. Osvěžte se kombuchou

Už tisíce let kombucha osvěžuje a přispívá lidskému zdraví. Jde o lehce fermentovaný živý nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléčné.

8. Upečte si vlastní chléb z kvásku

Pečení chleba prý stmeluje rodinu a po jeho ochutnání už nebudete chtít jiný. Inspiraci najdete na www.chlebovaporadna.cz

9. Vynechejte občas kofein

Vyzkoušejte některou z kávových alternativ, například ze špaldy. Můžete si ji upravit jako latte, cappuccino nebo ledové frappé.

10. Vařte s radostí

Celý proces přípravy jídla i stolování si užívejte. Důležité jsou nejen kvalitní suroviny, ale i pozitivní energie, kterou do připravovaného pokrmu vkládáte.

Pomazánka z červené čočky

200 g červené čočky BIOHARMONIE, 5 lžic olivového oleje BIOLINIE, 2 stroužky česneku, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 1 střední nastrouhanou mrkev, šťávu z citronu podle chuti, 1 lžičku soli, cca 600 ml vody, kari koření

Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.

Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem nebo jiným kořením dle fantazie.

Energetický koktejl z ovesných vloček

200 ml obilného nápoje ISOLA BIO, 2 polévkové lžíce ovesných vloček jemných BIOHARMONIE, ½ banánu

Do vysokého hrnku nalijeme špaldový nápoj a přidáme ovesné vločky. Necháme 5 minut odstát, během této doby vločky změknou. Přidáme na kousky nakrájený banán. Směs tyčovým mixérem rozmixujeme. Nalijeme do sklenice, ozdobíme čerstvým banánem a můžeme podávat.

Pro mlsné jazýčky doporučujeme přidat 1 kávovou lžičku medu.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné