Hrášek – jedna z nejlahodnějších zelenin. 4 recepty

Přiznám se, že jsem ho nikdy moc nemusela. Sice jsem ho, stejně jako všechny děti z okolí, ráda trhala, otevírala lusky a vydloubávala z nich ty veselé zelené kuličky, na chuť jsem mu ale přišla až jako dospělá a docela nedávno. Vlastně i můj tatínek mi připravoval vánoční salát extra, protože mé časté protesty ohledně hrášku se nedaly přeslechnout. Co mi na něm vadilo? To fakt nevím, ale hodně podobně to mám třeba s rozinkami.

Hrášek – jedna z nejlahodnějších zelenin. 4 recepty

Jako módní výstřelek

Hrách setý, lidově známý jako hrášek, je luskovina pěstovaná již od mladší doby kamenné. Pochází ze Středomoří a Malé Asie, dnes už roste od Evropy až po JV Asii a Afriku. Ještě v 18. století jedly hrášek pouze vyšší vrstvy, byl považován za luxusní pamlsek a Holanďany dokonce za módní výstřelek. Později se hrášek ale celkem rychle rozšířil a nyní je vnímán jako jedna z nejlahodnějších zelenin vůbec. Pěstuje se nejen na zahrádkách, ale i na polích jako krmivo pro všechny druhy hospodářských zvířat.

Nezralá semena pro zdraví

Nejraději máme na hrášku právě jeho nedozralá semena a dobře děláme. Obsahují totiž velké množství vitamínů – zejména C, karotenů – významně chrání zrak a stimulují obnovu sliznic, nukleových kyselin – napomáhají regeneraci organizmu, bílkovin – dobře zasytí a svým obsahem se hrách vyrovná masu, cukrů – výborný zdroj okamžité energie a vlákniny, která naše tělo zbaví toxických látek a snižuje škodlivý krevní cholesterol. Hrachu bychom měli věnovat pozornost také pro jeho schopnost posilovat imunitu, pozitivně působit na mozek a nervy, vylepšit kvalitu vlasů, udržovat zdravou pleť či podporovat růst svalové hmoty.

Ideál – plodný a nenáročný

Hrách je plodná jednoletá rostlina, která se sází přímo do půdy už od první poloviny dubna a je možné ji vysévat za sezónu několikrát, podle odrůdy se sklízí za 65 až 100 dní. Semínka zasazujeme do hloubky 5 cm, asi 2 cm od sebe a do řádků vzdálených 25 cm. Má rád vlhčí, propustné a vápnité půdy a hodí se dobře i jako předplodina, protože skvěle dokáže stav půdy vylepšit. Pamatujme na to, že většinu odrůd je potřeba podpírat, a to od chvíle, kdy se na rostlince objeví první dva listy. V suchém období je nutné hrášek zalévat. Dokáže se pnout až do výšky 2 m. Hrách dělíme na polní (pícnina ke krmení zvířat), obecný (určený k vylupování jak nezralých měkkých, tak zralých tvrdých semen), dřeňový (na výrobu škrobu) a cukrový (u nás jen ojediněle pěstován, jí se celé lusky).

Pro děti i dříče

Hrách by určitě neměl chybět v jídelníčku vegetariánů, dětí, sportovců a lidí pracujících hodně fyzicky. Jeho využití v kuchyni je skutečně široké, přičemž nejzdravější je opět syrový a čerstvý. Hodí se do salátů i jako příloha k masu i rybě. Tepelně upravený ho známe především v podobě hrachové kaše a hrachové polévky, ale jeho krása vynikne jinde – zelená semena hrášku se skvěle vyjímají v rizotu, v těstovinách, kuskusu, omeletách, plackách, koláčích nebo masových roládách. Já mám dokonce pocit, že hrách se hodí téměř ke všemu slanému, a není třeba bát se zapojit fantazii.

Pozor: Opatrní v konzumaci hrachu by měli být lidé nemocní dnou. Tip: Zvýšené plynatosti hrachu můžeme předejít, pokud ho předem namočíme. Nežádoucí puriny se tak uvolní do vody, kterou je nutné před vařením vylít a nahradit čerstvou.

Recepty:

Šoulet / 6 porcí
  • 250 g hrachu
  • 200 g krup
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 4 lžíce sádla + k vymazání
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička majoránky

Hrách propláchneme a na 4 hodiny namočíme do studené vody. Potom vodu slejeme, vyměníme za čistou a uvaříme doměkka. Kroupy dokonale propláchneme a v osolené vodě uvaříme. Kroupy nezapomeneme míchat, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Česnek a cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule. Pekáč vymažeme sádlem, rovnoměrně rozetřeme hrách s kroupami, zakapeme zbylým tukem s cibulkou a zapečeme v troubě na 190 °C. Podáváme samotné jen se zeleninovým salátem nebo s pečeným masem.

Hrášková frittata / 2 porce
  • 1 hrst čerstvého či mraženého hrášku
  • 100 g fety
  • 1 menší cibule, pokrájená nadrobno
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

V misce prošleháme vejce s mlékem a solí. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli, přilijeme rozšlehaná vejce, přidáme hrášek, posypeme fetou a přiklopíme. Frittatu necháme pomalu opékat. Po 10 minutách ji můžeme i s pánví, pokud je vhodná ke grilování v troubě, nechat ještě zapéct pod grilem dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.

Hráškový krém s lososem / 4 porce:
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml sladké 12% smetany
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku (265 g)
  • 300 g lososa (2 vykostěné filety)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji kuřecím vývarem a 20 minut vaříme. Porce lososa mírně osolíme a opečeme pomalu na pánvi s rozpáleným olejem. Lososa vyjmeme z pánve a pokrájíme ho na menší kousky. Maso rozdělíme do 4 talířů a zalijeme vroucí polévkou, ve které jsme prohřáli scezený hrášek a smetanu. Polévku už zpravidla není třeba dochucovat. Podáváme s nasucho osmaženými toasty.

Těstoviny s cibulí a hráškem / 4 porce
  • 400 g špaget
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule, pokrájené nadrobno
  • 1 pórek, pokrájený na tenká kolečka
  • ½ lžičky soli, čerstvě umletý pepř
  • ½ l suchého bílého vína
  • 75 g vyloupaného hrášku

Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, pórek, sůl a pepř. Pánev přikryjeme poklicí a vaříme za stálého míchání, aby se cibule neslepila, asi 45 minut, dokud zelenina nebude hodně měkká. Těstoviny uvaříme dle návodu a mezitím dokončíme omáčku – do pánve vlijeme víno a teplotu zvýšíme na maximum. Směs vaříme, dokud v pánvi nezůstanou asi 4 lžíce vína, a vmícháme čerstvý hrášek, který v omáčce 5 minut prohříváme. Těstoviny promícháme s omáčkou a hned podáváme.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné