Dal by si někdo výbornou cibuli?

Také si z dětství vzpomínáte na cibuli s medem? Také se u toho tváříte ještě dneska tak „nešťastně“ jako já při psaní těchto řádků? A přestože také víte, že na kašel není lepšího přírodního léku, u vlastních dětí jste ho zatím nevyzkoušeli? Já stále váhám. Zatím na nás kašel celkem kašle, tak nebylo téhle lahůdky třeba, ale v hlavě to mám schované. A sama sebe přesvědčuji, že to třeba nechutná tak hrozně, jak si pamatuji ze svého období písanek a slabikáře…

Dal by si někdo výbornou cibuli?

Text: Beáta Matyášová

Divoký a planý prapředek

Kuchyňská cibule je prastará plodina, která má svůj původ ve střední Asii – v oblasti Pákistánu, Íránu a Afgánistánu. Původně rostla planě, sumerské národy ji pěstovaly už 4 tisíce let před naším letopočtem, na naše území se rozšířila díky Řekům a Římanům. Cibule si prošla letitým šlechtěním, a tak v současnosti rozlišujeme mnoho odrůd různého tvaru, barvy i chuti.

Zásoby na zimu

Cibule patří mezi nejčastěji pěstovanou zeleninu, není nijak náročná a dá se pěstovat jak z výsevu, tak ze sazečky, která nám zajistí o 4–6 týdnů dřívější sklizeň – už v červenci. Cibule vyžaduje dostatek živin, ale nesnese přímé hnojení. Potřebuje pravidelnou zálivku, okopávání a pletí. Pozor ale na přelití, mohly by ji napadnout plísně. Sklizená cibule se nechává 2 týdny na záhoně proschnout, pak se balí po deseti a více kusech a dosušuje na vzdušném místě. Skladujeme na suchém a provzdušněném místě s teplotou okolo 5 °C.

Přírodní antibiotikum

Cibule je pro naše tělo úžasně léčivá. Obsahuje v sobě mnoho vitamínů (B, C, E a karoteny), minerálů (železo, zinek, síru, fosfor, draslík, vápník sodík, měď a jód), kyselinu listovou a především silně antibiotický allicin, který je tím největším bojovníkem proti původcům chřipky, angíny a nachlazení. K léčbě se užívá právě už zmíněná šťáva z pokrájené cibule zalitá medem (u někoho posypaná cukrem), nebo odvar z cibule, tzv. cibulový čaj, který se stejně jako šťáva v případě potíží užívá 3–4 denně. Přinášejí úlevu při dýchání a zlepšují vykašlávání. Výpary pokrájené čerstvé cibule jistě všichni dobře známe, ale víte, že jejím krájením si čistíme nosní dutiny a můžeme si léčit rýmu? Co na tom, že často si u této kúry i popláčeme.

Srdce jako zvon

Konzumovat cibuli by měli ve větší míře také lidé trpící vysokým krevním tlakem – dokáže ho snižovat, stejně jako škodlivý cholesterol v krvi a krevní cukr. Cibule podporuje srdeční činnost a čistí cévní a žilní systém, je tedy skvělá i jako prevence infarktu. Pozitivně působí cibule rovněž při potížích s prokrvováním (studenýma rukama a nohama trpí často ženy), s křečovými žilami či hemeroidy. Cibule je známá svými protizánětlivými účinky v ledvinách a močových cestách, navíc je močopudná.

Nejzdravější je syrová

Odrůdy cibule jsou známé po celém světě. Tato zelenina i koření v jednom je často nepostradatelná v kuchyni, nejen protože zlepšuje chuť jídla a zvyšuje náš apetit, ale také pro své blahodárné účinky na žaludek a střeva, ve kterých pomáhá udržet zdravou mikroflóru. Úžasné účinky má cibule i na naše trávení, protože stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv, podle některých studií navíc působí také jako prevence rakoviny žaludku a tlustého střeva. I tady platí, že nejzdravější je syrová, a já ji mám nejraději pokrájenou na krajíci chleba s máslem nebo sádlem. Kdykoliv se cítím fyzicky mizerně, bojuji se zimnicí nebo na cibuli dostanu ohromnou chuť, neváhám a tuhle dobrotu si dopřeji. Pomáhá rychle.

Víte, že:

Cibule je účinnou první pomocí při bodnutí a štípnutí hmyzem? Má výrazné dezinfekční a antibiotické účinky, proto stačí položit její plátek na postižené místo a zbavíme se otoku i svědění. Vyzkoušeno!

Recepty:

Cibulová marmeláda
Potřebujeme:

1 kg červené cibule

1 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

4 lžíce třtinového cukru

3 lžíce vinného octa

350 ml červeného vína

sůl, pepř a 2 větvičky tymiánu na dochucení

V hrnci zahřejeme máslo s olivovým olejem a na nejnižším plameni orestujeme na plátky pokrájenou cibuli a pokrájený česnek. Po 10 minutách přidáme cukr, tymián a polovinu octa, vše promícháme a nezakryté dusíme za stálého míchání dalších 10 minut. Poté směs dochutíme solí a pepřem, dolijeme ocet a dusíme ještě 10 minut. Nakonec přilijeme víno a necháme na mírném plameni dusit do odpaření veškeré tekutiny, aby nám vznikla hustá marmeláda. Větvičky tymiánu vyjmeme. Cibulovou marmeládu podáváme nejlépe s kvalitním sýrem – třeba kozím, nebo paštikou. V ledničce vydrží nejméně měsíc, ale asi ji sníte mnohem dřív.

Cibulová polévka
Na 4 porce:

500 g kuchyňské cibule

75 g másla

bobkový list a hrst sušené šalvěje

2 lžičky bílého vinného octa

1 dcl suchého bílého vína

1 lžíce hladké mouky

1 l domácího vývaru (kuřecího nebo zeleninového)

sůl a pepř na dochucení

francouzská bageta a sýr Gruyére k podávání

V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme oloupanou cibuli pokrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a šalvějí. Za stálého míchání restujeme přibližně 5 minut, cibule krásně změkne. Snížíme plamen na úplné minimum a za občasného míchání hodinu restujeme. Mezitím cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a dodá polévce úžasnou chuť. Pokud se cibule malinko přichytí na dno, přilijeme ocet a pak přidáme víno. Mícháme, a až se víno odpaří, zasypeme cibuli moukou. Opečeme dozlatova a přilijeme horký vývar. Polévku vaříme ještě asi 20 minut, pak ji dochutíme a rozlijeme do misek. Navrch polévky položíme plátky bagety zasypané nastrouhaným sýrem a necháme pod grilem zapéct dozlatova. Dobrou chuť!

Cibulový koláč
Potřebujeme:

500 g kuchyňské cibule

400 g listového těsta

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce sušeného tymiánu

3 našlehaná vejce

300 ml mléka

100 g strouhaného ementálu

sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto rozválíme do kruhového tvaru a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm tak, aby po stranách přesahovalo. Přebytky odřízneme. Takto připravené těsto dáme na 10 minut chladit do lednice, pak ho vyjmeme, položíme na něj pečicí papír a zatížíme ho fazolemi, aby nám při pečení nevyběhlo. Těsto v troubě předpečeme 10 minut, pak ho vyndáme, sundáme fazole a vrátíme ještě na 5 minut do trouby, aby zezlátlo.

Mezitím si připravujeme cibulovou náplň koláče. V pánvi rozpálíme olej a pokrájenou cibuli opékáme, dokud nezvláční. Občas ji promícháme, aby se nepřipálila a nezhořkla. K cibuli přidáme tymián, pepř a sůl, ztlumíme plamen a opékáme ještě asi 15 minut, dokud cibule nezezlátne. Náplň necháme trošku vychladnout.

Nakonec v misce smícháme vejce s mlékem, polovinou sýra a špetkou pepře. Cibulovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na předpečený korpus a opatrně zalijeme vaječnou směsí. Koláč posypeme zbývajícím sýrem a pečeme přibližně 35 minut, aby náplň ztuhla a zezlátla a těsto se upeklo dokřupava. Koláč podáváme teplý s hlávkovým salátem, nebo klidně studený přibalíme dětem ke školní svačině. Je báječný.