Dal by si někdo výborné JABLKO?

Možná si řeknete „obyčejné jablko“. Pro mě je ale tento plod malý zázrak. Už jako malá jsem se na jablíčka vyskládaná v bedýnkách a uskladněná ve sklepě ráda chodila dívat. Vždycky se mi líbil jejich kulatý tvar, lesk, přitahovala mě jejich vůně. Nosili jsme si je z jabloňového sadu nedaleko vlakové trati. Byla jsem malá holka a ta vzpomínka se skoro ztratila… Svoji lásku k jablku jsem zdědila po své mamince Evě.

Dal by si někdo výborné JABLKO?

Text: Beáta Matyášová

Z kavkazských svahů

Na jablkách a křížalách si pochutnávali naši praprapředci už v době kamenné, ale jejich původ není úplně jasný. Pravděpodobně toto zázračné ovoce pochází ze svahů Kavkazu, Íránu a Turkmenistánu. Staří Řekové jablka každoročně obětovávali bohu rozkoše a staří Římané už znali jejich 17 odrůd. Právě díky římským legiím se ve 3. století našeho letopočtu rozšířilo pěstování jabloní až do povodí Rýna a Dunaje a obliba jablek začala strmě stoupat. O úctě k jablku císaře Karla IV. svědčí jedna z královských a císařských insignií, tzv. zlaté jablko, které panovníci drželi na trůně společně s žezlem a mečem a my ho dodnes vídáme v klasických pohádkách.

Neskutečná úroda

V současnosti patří jablka ke třetímu nejrozšířenějšímu ovoci ve světě, ročně se sklízí přes neuvěřitelných 50 milionů tun. Roční spotřeba přepočítaná na 1 obyvatele planety přesahuje 9 kg, přičemž největšími konzumenty jsou Holanďané (50 kg), Rakušané a Maďaři. Naše spotřeba je bohužel pouze zhruba poloviční, přitom v Čechách i na Moravě se jablkům velmi daří, ale zdravotní význam tohoto ovoce jakoby u nás stále nebyl doceněn. Navíc i u jablek platí, že lokální produkce by měla mít v naší volbě přednost před naleštěnými kousky z regálů supermarketů.

Sady plné zdraví

Jezme jablka a zapomeňme na potíže! Tato nízkokalorická a super zdravá svačina je chutná a hodí se téměř ke všemu. Jablečné plody v sobě skrývají více než 30 cenných minerálních látek, vitaminy A, B, C a E, enzymy, lehce stravitelné cukry, pektin i hrubou vlákninu. Z minerálů jmenujme především vápník, fosfor, železo a hořčík nezbytné pro zdravou stavbu kostí. Enzymy napomáhají našemu zažívání, pokud máme potíže s trávením, jablko je ten pravý lék, který dokáže zharmonizovat střevní mikroflóru a přitom nezatěžuje žaludek ani slinivku. Sladkou složkou těchto kulatých plodů je fruktóza, která svým pomalým rozkládáním napomáhá udržovat v krvi stabilní hladinu cukru. Jablečnou vlákninu najdeme především ve slupce, a proto je dobré jablka před konzumací pokud možno neloupat. Vlákninu ocení nejen naše střeva, ale pomůže nám rovněž s odvodněním organizmu. Jablka jsou skvělou volbou pro všechny, především pak pro těhotné ženy, protože obsahují kyselinu listovou a údajně snižují riziko, že se u dětí objeví astma. Antioxidanty jsou už třešničkou na dortu.

Plody ráje v kuchyni

Jablka jsou doporučována při redukčních dietách. Každý plod obsahuje až 85 % vody, a přestože je sladký a chutný, nepřibereme po něm. Osobně jsem prožila několik jablečných období, většinou před zkouškovými termíny na VŠ, a přestože se moje strava skládala převážně z těchto plodů, cítila jsem se pokaždé fajn. Nic moje tělo nezatěžovalo a dokázala jsem se soustředit na učení. Jablečné mošty zná jistě každý, podle mě jsou úžasně chutné a navíc dokáží pomoci při potížích s ledvinovými kameny. Čerstvá jablečná šťáva má zase vynikající využití při půstech. Používají se na ni obvykle kyselejší odrůdy, případně se šťáva dá i naředit vodou. Čerstvý jablkový salát je plný vitaminů, a proto působí preventivně proti nachlazení, kašli, chřipce a horečce, dopřát bychom si ho měli ale i při nemoci, posílí nás. Výtečné jsou jistě i jablečné křížaly, které se dají skladovat po celý rok a přidávat do kaší, štrúdlu, mϋsli nebo zobat jen tak. A zapomenout v tomto výčtu určitě nemohu ani na jablečný ocet, který je výborný na posílení metabolizmu, podporu imunitního systému a vylučování toxinů z organizmu. Připravuje se zkvašením jablečné šťávy a doporučená denní dávka je pít třikrát denně mezi jídly dvě čajové lžičky jablečného octa zředěné v malé skleničce vody. Komu by nechutnalo, je možné dosladit medem nebo oblíbeným sirupem, třeba rýžovým. Jablečný ocet se dá jednoduše vyrobit i doma a je možné ho použít i na oplachování po umytí vlasů, ty jsou pak krásně lesklé.

Tip na uklidňující čaj:

Potřebujeme 2 lžíce křížal z jablek, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku, vše přelijeme 3 dcl horké vody a necháme 15 minut louhovat. Pak čaj přecedíme, křížaly vymačkáme a podle chuti osladíme medem.

Jablečný ocet jako první pomoc:
  • při bodnutí hmyzem:

Postižené místo ihned natřít neředěným octem, ranka se vydezinfikuje a hned přestane svědit.

  • při bolestech v krku:

Několikrát denně kloktat 2 dcl teplé vody s 1 lžící jablečného octa, bolest rychle zmizí.

Recepty:

Waldorfský salát

Na 4 porce:

4 nakyslá jablka, nakrouhaná i se slupkou

1 menší bulva celeru, nakrouhaná na nudličky

50 g vlašských ořechů, posekaných

čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu

5 lžic sojanézy

1 lžička rýžového sirupu

sůl, čerstvě mletý pepř

50 g sušeného ovoce

Tento recept je čistě veganský a výborný. Příprava trvá 20 minut, pak je dobré nechat salát 2 hodiny vychladit. Nastrouhaná jablka i celer zakápneme citronovou šťávou, přidáme ořechy a smícháme se sojanézou, aby se salát hezky spojil. Dochutíme rýžovým sirupem, solí a pepřem, a pokud rádi zkoušíme nové chutě, přidáme nasekané datle nebo fíky. Kdo nemá odvahu, sušené ovoce může vynechat, oba dva způsoby jsou fajn. J Vychladíme a podáváme.

Chutney z jablek

Na 8 porcí:

1 kg nastrouhaných jablek

5 stroužků rozmačkaného česneku

1 velká cibule, najemno nakrájená

1 lžička papriky, může být i pálivá

dle chuti kari, zázvor a sůl

2 lžíce třtinového cukru

Tato omáčka se výtečně hodí k pečenému masu. Je rychle hotová a příjemně osvěžující. My ji máme rádi ke kuřeti a rýži na indický způsob. Jak na ni? Všechny ingredience kromě cukru dáme do hrnce se silným dnem a dusíme přibližně 30 minut. Nakonec přidáme cukr, dochutíme a jsme hotovi. Můžeme hned podávat, nebo nechat ve skleničkách chladit. Ke skladování je dobré skleničky ještě 10 minut sterilovat.

Jahelník se švestkami a jablky

Tento recept je podle Hanky Zemanové. Je tedy zdravý a skvělý! J

150 g jáhel

750 g rýžového mléka

5 lžic rýžového sirupu

300 g Alnatura povidel

450 g strouhaných jablek

4 lžíce rozinek

3 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce skořice

špetka soli

Jáhly dobře propláchneme a uvaříme z nich, špetky soli a rýžového mléka jáhlovou kaši. Vaříme pomalu a občas zamícháme. Hotovou kaši dosladíme podle své chuti a necháme ji mírně vychladnout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a nastrouháme jablka, která dochutíme skořicí, hrozinkami a přidáme do nich škrob. Máslem si vymažeme formu na koláč a na dno rozprostřeme menší „polovinu“ kaše. Na tu rozetřeme polovinu povidel, přidáme jablečnou směs, pak ještě jednou povidla a završíme kaší. Pečeme přibližně 40 minut, ke konci zapneme gril a necháme jahelník pěkně zezlátnout. Naposledy jsem ho vzala kolegyním do práce a slavil úspěch!