Dal by si někdo výborné HROZNOVÉ VÍNO?

Musím se přiznat, že hroznové víno mi nikdy moc nejelo a rozinky v pečivu mi vadí dodnes. Přesto jsem se rozhodla psát pro říjnové číslo právě o hroznech. Hlavně protože k podzimu neodmyslitelně patří, ale také z důvodu, že jako máma jsem už těmto kulatým plodům přišla na chuť. Nejen při nachlazení, rýmičkách a podobných „chuťovkách“ je u nás doma totiž hroznové víno jasnou volbou!

Dal by si někdo výborné HROZNOVÉ VÍNO?

Text: Beáta Matyášová

Starší než Metuzalém

Vinná réva je jednou z nejstarších kulturních plodin pěstovaných člověkem. Její prapůvodní formy pocházely z oblasti Střední Asie a Zakavkazska a šířily se již před 130 miliony let! O kultivaci vinné révy se postarali před 5 000 lety starověcí Egypťané. Už staří Řekové a Římané odhalili pozitivní zdravotní účinky hroznového vína a díky nim se jeho pěstování šířilo i na další území, především tam, kde dnešní produkce zaujímá celosvětově nejvyšší místa, tedy do Francie a Španělska, ale také do Čech a Německa. V současné době se réva pěstuje v mírném pásu celého světa a její produkce je druhá největší, hned po citrusových plodech.

Pomáhá zevně i vnitřně

Hroznové víno je jedno z nejzdravějších druhů ovoce. Konzumací hroznů se už za středověku léčila angína i kašel, na kožní potíže pomáhalo zase přikládání listů vinné révy. Hroznové kuličky obsahují přibližně 80 % vody a pak velké množství vitaminů a minerálů. Mezi nejvýznamnější z těchto cenných složek patří křemík, draslík, železo, kyselina askorbová, vitaminy A, C, E a vitaminy řady B. Plody vinné révy obsahují také vysoký obsah jednoduchých sacharidů (fruktóza, glukóza), rozpustné vlákniny (pektin) a silných antioxidantů, kterými jsou barviva obsažená ve slupce především modrých odrůd.

Hroznové víno pomůže všem, kteří trpí srdečními potížemi, protože energie dodávaná ve formě hroznových cukrů napomáhá práci srdečnímu svalu. Další vzácné látky působí na rozšíření cév, zvyšují průtok krve a zabraňují krevním destičkám tvořit sraženiny. Strava bohatá na hrozny je skvělým prostředkem k vypořádání se s chronickou zácpou a doporučuje se také v případech selhávání ledvin. K ostatním významným léčivým účinkům hroznového vína patří podpora imunitního systému, tišení pocitů únavy a nervozity, posílení nervů, aktivace přeměny cukrů, zmírnění premenstruačního syndromu a ozdravení pleti, vlasů a nehtů. Hroznové víno může být nápomocné i při redukční dietě. Doporučuje se jíst maximálně dvě kila hroznů denně.

Ideálně na jižním svahu

Pro pěstování vinné révy je velmi důležitý výběr správného stanoviště výsadby. Ideální je maximálně osluněné místo, které je za větrem a chráněné před přízemními mrazíky. Nejlépe vyhovuje jižní svah, ale protože především při domácím pěstování není snadné vždy takovou lokalitu najít, dá se pěstovat i na stráních jihozápadních a jihovýchodních. Rostliny vinné révy jsou velice světlomylné, dostatek slunce potřebují ke kvalitnímu dozrávání hroznů, ve kterých se tvoří cukry, a na vybarvování bobulí. Potíže mohou révě přinést prudké dešťové srážky, silný vítr a nízké teploty. Vysazuje se na jaře a sklízí na konci léta až začátkem podzimu.

Vinný ocet nejen v kuchyni

Nejlepší je jíst hroznové víno čerstvé, dá se přidat do salátů, na ozdobu sýrů, pomazánek, ke sladkým i slaným pokrmům. V kuchyni můžeme sílu hroznů využít i díky rozinkám, které jsou stejně jako bobule hodně zdravé a jedlo je lidstvo už před 4 000 lety. Prospívají nejvíce zubům a dásním a k sušení se nejčastěji používají tzv. sultánky. Dalším skvělým produktem těchto bobulí je pak vinný ocet, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracování vinné révy a je účinným přírodním prostředkem proti bakteriím, virům a plísním. Navíc dokáže podpořit trávení, zmírnit migrénový záchvat, zklidnit průjmové onemocnění a zevně dezinfikovat rány, štípence i akné. Zde je třeba dbát na dostatečné zředění. Nejlepší je užívat vinný ocet v bio kvalitě. Největší využití (asi 90 %) nacházejí zelené a modré bobule při výrobě vína a moštu. Já osobně doporučuji čerstvou nekvašenou hroznovou šťávu, která se dá jednoduše připravit doma v mixéru a přefiltrovat kvůli zachycení slupek a semínek.

Tip:

Obklad z vinného octa sice nevoní, ale při migréně je tohle vedlejší. Na hodinu stačí přiložit ho na čelo a bolest by měla zmizet. Jde o nejoblíbenější lidový prostředek na bolest hlavy a já ho určitě vyzkouším.

Při poruchách trávení je dobré smíchat třikrát denně 2 dcl teplé vody s 1 lžičkou kvalitního vinného octa. Tohle mám vyzkoušené.

Recepty:

Vanilkový kuskus s ovocem

Na 6 porcí:

1 hrnek celozrnného kuskusu

1 lžíce slunečnicového oleje

200 ml smetany ke šlehání

1 bio vanilkový pudink v prášku

500 ml mléka

4 lžíce třtinového cukru

citronová šťáva

hroznové víno dle chuti

nektarinka

2 banány

Nejdříve si připravíme kuskus. Propláchneme a odsypeme ho do misky, zalijeme trochou oleje a promícháme, aby se nám zrníčka oddělila. Pak přilejeme 2 šálky vody a přivedeme k varu. Po půlminutě odstavíme kuskus z plotny, přikryjeme a necháme 15 minut dojít. Mezitím si dle návodu uvaříme vanilkový pudink, který necháme vychladnout. Hotový kuskus také necháme stydnout a nakrájíme si oblíbené ovoce. Hroznové víno je dobré zbavit peciček. Pro barvu jsem použila nektarinku, v létě doporučuji jahody. Ušleháme si šlehačku. Nakonec smícháme kuskus s pudinkem, dochutíme troškou citronové šťávy a můžeme servírovat. Na talíř nebo do poháru vložíme první vrstvu tvořenou ovocem, na ni kuskus, pak opět ovoce a zase kuskus. Úplně poslední přijde šlehačka, třeba lístek meduňky a kakaové boby. Hostina může začít.

Salát Oktober

Na 6 porcí:

½ hlávky červeného zelí, na nudličky

3 jablka, na kostičky i se slupkou

1 cibule, pokrájená na plátky

rukola

1 větvička červeného hroznového vína

1 větvička bílého hroznového vína

3 lžíce vinného octa

špetka mletého kmínu

sůl

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce třtinového cukru

Nudličky zelí jemně posolíme, přidáme kmín a podusíme na oleji. Přidáme cibuli a vinný ocet, chvilinku povaříme a odstavíme z plotny. Mezitím do další pánve vsypeme kousky jablek, posypeme je cukrem a necháme zkaramelizovat. Podlijeme troškou vody, aby jablíčka mírně změkla, pak je přidáme k zelí. Přihodíme i omyté lístky rukoly a vypeckované, na polovinu pokrájené kuličky hroznového vína. Vše dobře promícháme, dochutíme a podáváme jako přílohu k masu, nebo jako samotný salát s pečivem.

Celozrnný koláč s hroznovým vínem

Na 1 formu:

115 g změklého másla

125 g povoleného kokosového oleje

250 g třtinového cukru

3 vejce

250 ml podmáslí

200 g hladké mouky

190 g pšeničné celozrnné hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

¼ lžičky soli

½ lžičky skořice

15 kuliček hroznového vína, vypeckovaných a pokrájených na půlky

2 blumy, pokrájené na měsíčky

Nejdříve si máslem vymažeme formu a předehřejeme troubu na 180 ˚C. Cukr ušleháme s máslem a kokosovým olejem do pěny, potom opatrně zašleháme vejce, přidáme podmáslí a promícháme. Vedle si smícháme mouky, kypřicí prášek, sůl a skořici a sypkou směs spojíme nakonec s máslovou. Těsto nepřešleháme, ale celkem rychle nalijeme do formy a pokryjeme pokrájeným ovocem. Pečeme asi 1 hodinu, vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Tip: Místo blum se dá použít i červené hroznové víno, je to také krása pohledět.