Čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmáře k vám domů

Před čtyřmi lety u nás o bedýnkách slyšel málokdo. Představa pravidelné dodávky čerstvé zeleniny a ovoce přímo od farmáře až na práh tehdy nenapadla nikoho snad ani ve snu. To Jana, tenkrát ještě studentka, o takové službě nejen snila, ale svůj sen i zrealizovala. Přivýdělek ke škole se rychle rozrostl na firmu zaměstnávající jejího partnera, sestru i kamarády, která dodává farmářské produkty rodinám v Praze, okolí a pořád dál.

Čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmáře k vám domů

Je slunečný říjnový den a já bloudím malebnou krajinou jihovýchodně od Prahy cestou do sídla Světa bedýnek a zároveň domova Jany, Petra a jejich ročního Ríši. „Šedivá kostka vedle pole,“ radí mi v Kamenici u Prahy pošťačka, která, když se zeptám na bedýnky, hned ví. Šedá kostka? To mi nějak nezapadá do alternativní představy, co jsem si o téhle rodince utvořila. Ale přece si nenechám nějakými předsudky zkazit návštěvu, že?! Důležitý je obsah bedýnky, nejen obal. To už mé úvahy naštěstí přerušuje usměvavá blondýnka u branky, po jejím boku vrtí ocáskem pejsek a ze zahrady mává tatínek od kočárku. Vcházíme do domu, kde to na jaře roku 2010 všechno začalo…

Každý dělá, co umí

„Už ty první bedýnky jsi nezvládala sama,“ pošťuchuje po letech Janu partner Petr ve stejném obýváku, kde spolu prvních třicet bedýnek poprvé skládali. Tenkrát měl ještě svou práci a Janě jen vypomáhal. Bedýnky rozváželi sami každé druhé pondělí po okolí, jenže… „Jedna sousedka řekla druhé a teď máme týdně přes pět set bedýnek,“ říká Jana.

Růst stále vzkvétající rodinné firmy prý probíhá stejně organicky: „Každý dělá, co umí, a když už se to nedá zvládnout, nabere se další člověk.“ Obývák také už dávno vystřídal pronajatý sklad, který pohodlně a hlavně předpisově hygienicky pojme daleko širší sortiment zboží. Nepotvrdila se ani sýčkování kamarádů, co že budou dělat v zimě. „Lidé nás využívají právě v zimě, protože se jim nechce ven,“ pochvaluje si Jana svou ideu na rozvoz zdarma až na práh.

Místní produkty především

A co v bedýnce za dveřmi najdete? Ať už je to bedýnka rodinná česká, mimi, odšťavňovací či poskládaná na vlastní přání, její obsah je přednostně ovoce a zelenina z místních zdrojů. Jana sama totiž nechodí do velkoobchodů, sedne si raději k internetu a podívá se, co ten člověk dělá, jak to dělá… Když to umí náš výrobce udělat úplně stejně, tak proč prý by měla kupovat věci odjinud? „Zahřeje mě na duši, že se i někdo jiný snaží něco po večerech dělat a nekouká jen na televizi,“ usmívá se. A podle této filosofie hledá i dodavatele pro bedýnky.

Zprvu to bylo prý složité. Nebyly žádné farmářské trhy, zemědělci nepoužívali ani internet, a když nějakého vhodného farmáře našli, ten zas nevěřil, že by to mohlo fungovat. O bedýnkách tu před čtyřmi lety přece ještě nikdo neslyšel… „Pak byli i tací, co se nás snažili natáhnout,“ vzpomíná Jana, jak neměli se zemědělstvím žádné zkušenosti.

Nabídku řídí příroda

Teď už mají rozmanitý výběr farmářů z různých koutů republiky, nejen kvůli pestrosti sortimentu, ale i jako pojistku proti rozmarům počasí. „Na jedné straně republiky se urodí brambory, na druhé ne,“ vysvětluje Jana důvod. Oni prý jsou na tom ještě dobře. Seženou farmáře o sto kilometrů dál. „Ale jim to vyplaví celé pole a to je potom člověku líto,“ líčí, jak si s některými pěstiteli vytvořili i více než jen pracovní vztah. Učí se od nich přijmout s klidem to, že přírodu člověk neovlivní, že to tak má být.

O pěstování ovoce a zeleniny v našich klimatických podmínkách by Jana s Petrem mohli po čtyřech sezónách přednášet. „Ze začátku nás překvapilo, že ovocnáři nechtěli sklízet, protože prší,“ směje se té vzpomínce Jana. Teprve, když jim pěstitelé vysvětlili, že by mokré meruňky do druhého dne shnily, pochopili, že holt nestačí vzít si pláštěnku. Dnes sami nevychází z údivu nad dotazy zákazníků typu „Proč jsou brambory špinavé?“ či „Kdy už bude čerstvá zelenina?“, zatímco venku ještě leží sníh. „Strašně nás překvapilo i to, že naše firma ještě neexistovala a lidé už nám poslali peníze na patnáct bedýnek dopředu,“ přiznává Jana, že jim zákazníci na druhou stranu dodávají i elán.

Čerstvá každý den

Máma ročního syna a podnikatelka se zdá být neúnavná, v dobré náladě a pořád svěží, a to přesto, že je čtvrtek, den uzávěrky objednávek na příští týden. Zítra ji s Petrem a dalšími dvěma kolegy čeká plánování závozu čerstvé zeleniny na každý den, což musí spočítat přesně na kusy. „Nemůžeme si v sezóně objednat šest set salátů v pondělí, protože ve čtvrtek už by byly špatné,“ vysvětluje. Od neděle pak naváží farmáři denně své výpěstky na další den do skladu, který funguje v podstatě jen jako překladiště. „Pan Procházka má v neděli fotbalový zápas, takže přijede v sobotu,“ popisuje běžnou situaci, co musí operativně řešit.

Ani na plánování rozvozu bedýnek po stovkách domácností v Praze a okolí třemi auty nepoužívají ve firmě žádný software. „Vytiskneme si všechny adresy na úterý odpoledne. Ručně si je zadáme do mapy, pak to vypíšeme řidiči,“ popisuje, jak jedou zatím postaru. I tak se jim daří dát den předem lidem vědět, v kolik k nim přesně přijedou. Když pak někdo není doma, čerstvé zboží, co do druhého dne nevydrží, přiveze Petr domů. „Tak si z toho něco uvaříme,“ chválí si Jana, že jinak by vymýšlela, co by ukuchtila.

Do obchodu výjimečně

Sortiment bedýnek si Jana s Petrem formují přesně podle toho, co jim doma chybí. „Petr teď našel výborného řezníka,“ říká za něj Jana, protože on má právě plnou pusu lahodné jitrnice. Před Vánoci přidali do nabídky domácí cukroví. S narozením Ríši přibyly zas mimi bedýnky. „Teď už se nám naštěstí téměř nestává, že bychom museli chodit nakupovat,“ libuje si Jana.

Ani ji přitom nenapadne si stěžovat na dost hektický život, ve kterém práci řeší ze dne na den, od rána do večera. „Ale snažíme se oddělit si to. Jak uspíme syna večer, tak si sedneme…“. „… a pracujeme,“ škádlí ji zase Petr. Zatím se prý doma ani ve firmě nehádají, oba dva bedýnkový byznys baví, protože je stále co vymýšlet a kam se posouvat. A tak Svět bedýnek na světě ještě nějakou chvíli bude. Nechme se překvapit, jestli poroste rychleji než Ríša, který firmu možná jednou převezme.

Koukněte na: Svetbedynek.cz Abelandcole.co.uk – Jany inspirace a velký zahraniční vzor, který funguje už osmnáct let. Pawpaw.cz – Farma Vykáň dodává do Světa bedýnek rajčata a papriky, ale pěstují i exotické ovoce, a to kousek za Prahou, mňam!

Ochutnávka z jiných bedýnek

Bedýnky Brno: Jana Mejzlíková, majitelka a jediný zaměstnanec firmy expedující sto objednávek týdně Co vás na bedýnkách naplňuje?

Systém bedýnek nám napovídá něco o novém zaměření společnosti. Osamostatňujeme se! Řekla bych, že tomuto trendu pomáhám a ještě si vytvářím vlastní svobodnou práci. Zajišťuji cestu kvalitních produktů od slušných hospodářů ke slušným zákazníkům. To mě vážně baví.

Vás třeba pobaví jedna hádanka. V zimě to není a všichni to chtějí. V létě je toho spousta a nikdo to nekupuje. Co to je? Farmářská zelenina. Bohužel, ještě neumíme to, co naši předkové – vyjít s tím, co zrovna je. U bedýnek se to můžeme učit.

komunitni-bio-bedynky.jpg Jan Valeška, organizátor skupiny Bio-bedýnky čítající desítky rodin Vy nejste typická bedýnkovací firma, ale komunita spotřebitelů, která se svými zemědělci sdílí přínosy i rizika hospodaření. Co to znamená v praxi?

Jako skupina se zemědělcům zavazujeme odebírat domluvenou část jejich produkce po celou sezonu za předem stanovenou a dopředu uhrazenou cenu. Tak mají sedláci jistotu odbytu, produkují tedy vlastně již prodanou produkci, což jim dává volnost pro to, aby mohli dobře hospodařit. My navíc přijímáme fakt, že zemědělství s sebou nese rizika, která by neměli nést pouze zemědělci, takže jsme připraveni přijmout v případě neúrody či živelné katastrofy nižší množství potravin za stejnou cenu.

Sedláci se nám za to zavazují produkovat environmentálně šetrně a sociálně odpovědně, využívat místních zdrojů, minimalizovat obalové materiály a zajistit vysokou kvalitu produkce. Veškeré záležitosti týkající se distribuce a přebírání produkce si zajišťují členové komunity sami, dobrovolnicky, bez nároku na honorář, což pochopitelně celý systém zlevňuje.

Tedy naše „bedýnky“ nejsou určitě pro každého, ale jsou rozhodně pro ty, kteří chtějí skutečně a aktivně podpořit místní zemědělce, osobně a dobře znát člověka, jehož potraviny jedí, a to vše získat za skvělou, v Praze bezkonkurenčně nejnižší cenu, ovšem s jistým vkladem vlastního času, s možností získat nové známé, zkušenosti, recepty, ale i netradiční zeleninu.

Veronika Mouchová, spolumajitelka Freshbedýnek, co rozvážejí celkem do 1500 rodin Čím jsou vaše bedýnky jedinečné?

Dodáváme vše v bio kvalitě. Tedy kompletní sortiment v té nejlepší kvalitě – jak pro nás, tak pro přírodu. Kromě českých farem spolupracujeme i se zahraničními, takže máme bohatý sortiment i mimo hlavní českou sezónu. Každá bedýnka u nás prochází skrze tři lidi, takže máme maximální kontrolu kvality a bedýnk  y od nás odcházejí krásné. Máme také skvělý zákaznický servis. Zákazníci nám například mohou dát klíč a nebýt v čase doručení doma.

Co na bedýnky naši facebookoví fanoušci?

Karolina Polanecká Dlouho jsme bedýnky odebírali. Bavilo nás, že nevíme, co v ní přesně bude, a pak vymýšlet, co z toho uvařit… Objevovali jsme méně známé druhy zeleniny, naučili se je jíst a hlavně vařit. Potom začali nabízet i konkrétní ovoce a zeleninu na objednávku, takže jsme na bedýnky trochu zapomněli. Ale rádi bychom se k nim vrátili, bylo to lepší.

Kristy Cardinova Bedýnkovali jsme velmi nadšeně. Ale nakonec nakupujeme v bio obchůdkách. Přijde nám to levnější, vše se hned zužitkuje a také… nesvádí nás to k nakupování exotického ovoce atp., které

bylo vždy na stránkách bio bedýnek nádherně lákavé...

Kat SpiralKat Tomanikova Od té doby, co frčíme na bedýnkách, už nemám problém sehnat kvalitní ovoce, zeleninu ale ani mléčné výrobky a maso. Mám dobrý pocit, že podporujeme lokální farmáře a maloobchod, neprodukujeme zbytečný odpad a přesně víme, co jíme. Jako bonus máme díky bedýnkám dvě hodiny o víkendu navíc na prožití krásných rodinných chvil, neb už je nemusíme trávit výjezdem do obchodu.

Miluje seskok padákem. A možná proto podobně přistála i v naší redakci. Zčista jasna, znenadání a správně. A od té doby zůstala. Je spontánní, kreativní, veselá, takové věčné dítě, které snad ani nemá žádné starosti. Možná je to tím, že Markéta věří, že to, co si člověk opravdu přeje, se mu splní. Tak jaké potom starosti? Píše články (nejen pro Pravý domácí) o všem, co jí zajímá a v čem vidí smysl.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné