Celer – vitamínová bomba i účinný prostředek na hubnutí

Celer, mrkev a petržel – trojka, které to spolu náramně ladí. Jedním z mých nejoblíbenějších jídel v dětství byla slepice na zelenině. Všechno domácí od babičky a dědy z venkova. Maso se peklo v pekáčku plném nudliček kořenové zeleniny a já se nemohla dočkat. Dodnes si tu vůni umím vybavit. Stejně jako úsměv táty, který horký pekáč vytahoval z trouby.

Celer – vitamínová bomba i účinný prostředek na hubnutí

Miřík vonný

Celer neboli miřík vonný se do našich kuchyní dostal z Egypta, kde jeho listy původně používali při pohřebních obřadech, protože tehdy se ještě jíst nedaly. Staří Řekové je začali bělit, listy se tak staly jemnějšími a Řekové v nich objevili nejen pochoutku, ale také působivé afrodiziakum. K ochucení pokrmů se používal celer již ve starém Římě. Do Čech se dostal z Itálie, pěstuje se tu od 19. století, přičemž své nezastupitelné místo si u nás podobně jako v ostatních státech střední Evropy našel především celer bulvový. Oproti tomu ve Francii, Španělsku, dnešní Itálii a v USA bulvy celeru téměř nepoužívají a favoritem jejich kuchyní je celer řapíkatý.

Zelenina, lék i koření

Celer je fantastická plodina, jejíž konzumace má na naše tělo spoustu pozitivních účinků. Tato zelenina obsahuje velké množství éterických olejů, díky nimž si celer získal svou jedinečnou chuť. Oleje se uvolňují při cestě trávicím traktem a proto v ústech, žaludku i ve střevech působí antibakteriálně a antimykoticky. Účinnou ochranou jsou tyto látky i pro naše ledviny a močové cesty, které dokáží zbavit obávaných infekcí. Pozor ale, pokud trpíte nějakým onemocněním ledvin, celer má močopudné účinky a pak je nutné se o jeho konzumaci poradit s lékařem.

Při zácpě i na hubnutí

Celer obsahuje skoro 95 % vody a je nejbohatší potravinou na chlorid sodný, tedy organickou sůl, která je tělu prospěšná (narozdíl od té anorganické). Nejzdravější jsou u celeru hlavně jeho listy, které obsahují deset různých aminokyselin, vitamin C (více než citron), vitaminy B (výborný pro krásné vlasy, nehty a psychickou pohodu), vitaminy A, K a E. Z minerálních prvků jsou to pak chróm, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Celerová bulva dokáže v kuchyni doplnit celou řadu receptů a při pravidelném užívání upravit střevní peristaltiku a vyřešit zácpu. Výborný je celer i při redukční dietě.

Celerová šťáva

Celer je od pradávna známý jako velmi účinné mužské afrodiziakum. K tomuto účelu se používají všechny jeho části – semeno, nať i bulva, a protože nejlépe působí v syrovém stavu, nejlepší je připravovat z něho čerstvě vylisovanou šťávu. Tato šťáva má ale více blahodárných účinků! Doporučuje se pít 1 dl nalačno po dobu 6 týdnů, pokud potřebujeme snížit hladinu krevního cukru a tlaku. Pomáhá i při chřipce a nachlazení, kdy 2× denně 1 dl šťávy užívané po sedm dní dokáže rozpustit hlen a ozdravit sliznice. Velmi účinná je celerová šťáva i při potížích s klouby, rozpouští v těle usazeniny, které následně pomáhá odplavit z těla.

Pěstování pro pokročilé

Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je ho nutné včas předpěstovat. Nejlépe v únoru, nejpozději v březnu vysít a dávat na semínka velký pozor. Předpěstování je složitější, nejvhodnější je skleník nebo zimní zahrada s dostatkem světla a teplotou nad 10 °C. Ven se semínka této dvouletky pečlivě vysazují až v druhé polovině května, vhodná vzdálenost je pro bulvový celer půl metru mezi sebou i mezi řádky, listový a řapíkatý celer může mít vzdálenost o něco menší. Po výsadbě je důležitá pořádná zálivka. Celer je navíc náročný i na živiny a citlivý na obsah vápna v půdě. Za péči se nám ale dokáže odměnit. Pokud je navíc v bio kvalitě, jeho účinky na sobě rychle pocítíme.

Tip: Aby chuť řapíků a listů byla ještě jemnější a sladší, je vhodné celer od konce léta začít bělit. Jednou z možností je nakopčení lehčí půdy podobně jako u pórku, jednodušší a čistší je zabalení nadzemní části do tmavého papíru nebo lepenky na dobu asi tří týdnů. K rostlince se tak nedostane sluníčko a ona tolik nezezelená.

Tip na vitaminovou vzpruhu:

V odšťavňovači zpracujeme celerovou bulvu a 1 lžíci celerových listů, mrkev, červenou řepu a citron. Ochutíme medem a popíjíme po douškách. Posiluje ledviny, játra a srdce.

Tip na chuťovku:

Zkuste si v troubě z bulvy připravit vynikající chipsy. Obdobně jako řepné či bramborové.

Recepty:

Jemný celerový krém/4 porce:
  • 500 g celeru
  • 1 kyselejší jablko, oloupané a pokrájené na kousky
  • 1 cibule
  • 250 g lučiny
  • 50 g másla
  • 150 g nivy na nudličky
  • sůl a pepř na dochucení

Pokrájenou cibulku zpěníme v hrnci na másle, přidáme na kostky pokrájenou bulvu celeru, lehce orestujeme a zalijeme litrem vody. Vaříme 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut pak ještě s přidaným jablkem. Polévku stáhneme z plotny, necháme malinko vychladnout, dochutíme solí a špetkou pepře a rozdrobíme do ní lučinu. Vše důkladně rozmixujeme a podáváme posypané nivou. Výborné!

Celerový salát s citronem/4 porce:
  • 2 celery nastrouhané nahrubo
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 biocitron
  • mořská sůl
  • nať z petrželky

Nejdříve do mísy vymačkáme citron, pak přidáme nudličky celeru, kousky cibule, petrželku a vše promícháme s olejem a prolisovaným česnekem. Osolíme a hned podáváme. Ručím za to, že výjimečná chuť vás překvapí a salát dodá potřebnou sílu!

Celerové sušenky/ množství 2 plechy
  • 3 velké uvařené brambory nastrouhané najemno
  • 100 g nastrouhaného celeru
  • 1 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • mořská sůl
  • biosezam

Nejdříve si na vál připravíme nastrouhané brambory. Přidáme mouku, máslo, celer, vejce i sůl a vypracujeme polotuhé těsto. Je-li potřeba, zahustíme ho ještě trochou mouky a těsto vyválíme. Nakrájíme ho na čtverečky, které vyložíme na plech s pečicím papírem, pak sušenky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme do zezlátnutí v troubě rozehřáté na 170 ˚C. Vhodné jako pochoutka při posezení s přáteli, ale i dětem ke svačině do školy.

Dušené celerové nudličky/ 4 porce přílohy
  • 1 větší bulva celeru, oloupaná a nastrouhaná na nudličky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce Tamari sojové omáčky

Tuto pochoutku jsme poprvé ochutnali u Markéty Ovsíkové na PDČ obědě a úplně nás dostala! Poprosila jsem o recept a se svolením ho posunuji dál. U nás už má své čestné místo, celer v této podobě chutná i dětem a to mě těší dvojnásob.

V hluboké pánvi rozehřejeme olej a na něm podusíme celer. Když začne měknout, rozhrneme nudličky ke kraji a doprostřed přidáme na pánev cukr. Necháme ho zkaramelizovat a promícháme s celerem. Osolíme a dusíme doměkka. Přilijeme sojovou omáčku a minutku ještě prohřejeme. Nakonec můžeme zakápnout citronovou šťávou, ale tu já nedávám. Vhodné jen tak jako teplý salát, klidně jako příloha k zeleninové omáčce nebo masu. Jednoduché a geniální.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné