1 nápad, 2 tradiční tvoření, pár receptů a 2 prima hry na Velikonoce

Velikonoční období je jistou výzvou pro všechny, kteří rádi tvoří, pečou a hrají si. Naše Velikonoce jsou po léta spojeny s návštěvou mého táty na Moravě a s tradicemi, které tento čas nabízí. Ráda bych se s vámi podělila o jeden svůj nápad, dvě tradiční tvoření, pár osvědčených receptů a dvě prima hry.

1 nápad, 2 tradiční tvoření, pár receptů a 2 prima hry na Velikonoce

Netradiční „kinder vajíčko“ Potřebujete vajíčko (můžete použít i plastové), několik papírových ubrousků, lepidlo Herkules, vodu, štětec, nůžky, kelímek, akrylové barvy nebo barevné ubrousky, mašličku a něco dovnitř (třeba oříšky v čokoládě, sušené ovoce nebo něco úplně jiného). Na práci i následné schnutí je nejlepší plastová podložka.
  1.  Rozmíchejte v kelímku lepidlo s troškou vody. Natrhané a pomačkané ubrousky přikládejte postupně na polovinu vajíčka a přetírejte štětcem namočeným ve zředěném lepidle. Udělejte 2–3 vrstvy a prsty uhlazujte.
  2. Vajíčko položte na vhodnou podložku a nechte na topení nebo na sluníčku chvíli zaschnout. Potom opatrně sloupněte vrstvu, aby se neporušil tvar, a nechte v teple úplně uschnout (nejlépe do druhého dne). Takto si připravte ještě druhou půlku, nebo můžete použít 2 vajíčka a vyrobit obě poloviny najednou.
  3. Půlky ozdobte akrylovými barvami nebo ubrouskovou technikou. Po zaschnutí okraje zastříhněte, aby k sobě poloviny pěkně přiléhaly.
  4. Naplňte vajíčko a převažte mašličkou.

U nás doma je zvykem, že děti hledají ukryté „hnízdečko“. To může být pytlíček, miska nebo ošatka s překvapením. Jejich hnízdečka se už dávno rozloučila s údajně čokoládovými velikonočními postavičkami a jsem moc ráda, že děti dávají přednost kvalitě před kvantitou. Možná, že by domácí „kinder vajíčko“ mohlo být také takovým malým hnízdečkem (pokud budete mít jako šablonu vejce husí či pštrosí, potom získáte i větší hnízdo ).

Vizovické pečivo

Na těsto potřebujete 500 g hladké bílé mouky, 200 ml vody a 1 lžíci octa, dále vajíčko a celá koření či mák. Přísady zpracujte nejdříve kulatým nožem a potom těsto propracujte rukama (alespoň 15 minut). Pružné a hladké těsto zakryjte kastrolkem nebo vložte do mikrotenového sáčku a nechte hodinu odpočinout. (Můžete udělat polovinu dávky, pro začátek úplně vystačí.)

Pro vlastní tvoření budete potřebovat prkénko, nůž, malé nůžky, špejli, párátko, případně vykrajovátka, misku s troškou mouky (proti slepování) a misku s vodou (na slepování). Tvořte z placiček, válečků, kuliček, nařezáváním, nastřiháváním, vytlačováním. Jako oči (i jiné zdobení) použijte celá koření nebo mák, namočte je do bílku a vtlačte do těsta.

Hotové kousky naskládejte na plech (lépe na pečicí papír) a nechte asi hodinu zaschnout v teple. Potom každý tvar důkladně potřete rozmíchaným bílkem a nechte ještě chvilku zaschnout. Troubu rozehřejte na nízkou teplotu asi 80 °C a vložte do ní plech. Pečivo sušte dlouho (alespoň 2 hodiny), ke konci pečení zvyšte teplotu, aby povrch pěkně zezlátl. Pozor, když dáte hned od začátku vyšší teplotu, kousky popraskají.

Toto pečivo je určeno opravdu jenom jako ozdoba. Pokud byste chtěli ochutnat, nejspíš přijdete o zub.

Pro chlapy, kluky a hošíčky aneb jak se plete pomlázka

Na Moravě se této věci říká tatar. Pro mé uši ale slovo pomlázka zní lépe, nehledě k tomu, že je v něm ukrytá původní funkce spletených proutků na konci zdobených pentlemi. Slovo pomlázkatotiž vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šleháním koledníci symbolicky předávají ženám a dívkám svěžest, pružnost, sílu a zdraví mladých jarních proutků. Co vy na to?

Možná to bude vypadat složitě, ale není! Pokud budete mít někoho, kdo vám bude proutky držet, půjde to samo.
  1. Připravte si devět stejně dlouhých vrbových proutků. Pokud budou přes noc namočené do vody, tím lépe.
  2. Mezi osm proutků vložte ten devátý, ale opačným směrem. Obtočte ho kolem ostatních tak, aby vznikla rukojeť.
  3. Pruty rozdělte na pravou a levou polovinu po čtyřech.
  4. První krajní proutek zleva vsuňte mezi druhý a třetí proutek zprava. Obtočením ho vraťte na levou stranu tak, aby se z něj stal proutek číslo čtyři.
  5. Totéž udělejte zrcadlově z druhé strany: první zprava vsuňte mezi druhý a třetí proutek zleva a obtočením ho vraťte napravo jako proutek číslo čtyři.
  6. Pokračujte stále stejně, střídejte levou a pravou stranu, dokud nebudou proutky spletené skoro až nahoru. Pak už jen provázkem či mašličkou svažte konce k sobě.

Sice tento návod píšu já jako žena, ale je od mého táty. Jde o pěknou chlapskou tradici, kdy se děda, táta a syn/vnuk vydají jeden den k potoku na proutí. Nařezané proutky namočí přes noc do sudu s vodou, druhý den se sejdou na dvoře a společně pletou pomlázky. Jsou rádi sami, bez ženských – aby jim nenarušovaly tuto vskutku mužskou chvíli. Potom je potřeba si najít dobrý úkryt, kde pomlázka vydrží až do pondělka brzo ráno. Tehdy správný koledník vstane a slušně oblečen, v jedné ruce pomlázku, v druhé ruce košík a na jazyku koledu utíká všechny holky pěkně vyšlehat.

RECEPTY:

Recept na salát s klíčky (nejen na zelený čtvrtek)

Několik dní dopředu si dejte naklíčit řeřichu a čočku. Řeřichu nejlépe naklíčíte na stále navlhčené vatě nebo buničině. Čočku properte, namočte přes noc do studené vody, potom slijte přes cedník, který nesmí být kovový. Zrnka nechte v cedníku v misce, několikrát za den propláchněte studenou vodou a vylijte odkapanou vodu z misky. Na klíčení obojího potřebujete asi 3 dny. Pozor, čočka hodně nabyde. Čočku můžete klíčit červenou i zelenou, je lepší použit tu v bio kvalitě. Pak už jen přimíchejte jakoukoli listovou zeleninu – čínské zelí, baby špenát, salát, rukolu atd., dále nadrobno nakrájenou červenou papriku nebo rajče, najemno nastrouhanou červenou řepu nebo mrkev, kousek nasekané jarní cibulky a, pokud máte rádi, semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová). Nakonec důkladně zakapejte kvalitním olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a s chutí do jídla. (Semínka je dobré předem na chvíli namočit do vody, aby se probudila. Já ještě s dýňovými dělám to, že je nechám v troubě upražit, a ona jsou pak krásně křupavá.)

Recept na mrkvového beránka (na Boží hod i pro všední den)

Budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky (můžete kombinovat s celozrnnou nebo použít jen špaldovou), 1 hrnek hnědého cukru (dávám i méně), 2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry z bio plodu, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového cukru, 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve, 4 vejce, 1 hrnek oleje. Do těsta je možné přidat oříšky, rozinky či kousky čokolády.

Žloutky ušlehejte s cukrem, přimíchejte olej a mrkev. Z bílků ušlehejte sníh. Mouku prosejte a smíchejte se sodou, kůrou a kořením. Vše smíchejte dohromady a těsto vylijte do vymazané a vysypané beránkové formy. Formu přiklopte druhou půlkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Beránka pečte asi hodinu. Můžete ho po vychladnutí a vyklopení potřít citronovou polevou. Těsto lze upéct i jako bábovku nebo na plechu (pak se peče kratší dobu). Několikrát jsem s použitím kukuřičné a pohankové mouky vytvořila z tohoto receptu výbornou bezlepkovou buchtu.

Pravý domácí časopis pro mě skýtá skutečné bohatství. Začíná to lidmi, kteří tvoří redakci a kteří jsou mi všichni milí. A dál se to krásně větví: díky článkům – většinou o zajímavých lidech – a také díky mnohým setkáním mám možnost poznávat další a další prima osoby. A díky nim se dál seznamuji s dalšími. Je to nekonečný proces, kterým proplouvám a který mě blaží.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné